Media & Events

Lebih banyak PEDi akan diwujudkan di Perak

04 Oct 2022, Bernama
IPOH, 4 Okt (Bernama) - Lebih banyak Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) akan diwujudkan di Perak susulan maklum balas positif pelaksanaannya setakat ini. 

Setiausaha Politik kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Dr Budiman Mohd Zohdi berkata lokasi tambahan pusat itu sedang dikenal pasti bagi mencapai sasaran satu PEDi di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN). 

Katanya, usaha itu bagi meningkatkan tahap sosioekonomi komuniti setempat dan memberi pendedahan kemahiran digital kepada penduduk untuk mengambil peluang dalam ekonomi digital. 

"Sejumlah 71 buah PEDi sudah diwujudkan dan mula beroperasi di Perak dan ada tambahan sebanyak lima lagi pusat di beberapa kawasan, jadi diharapkan perlantikan Pengerusi PEDi di akar umbi ini akan membantu usaha celik digital dan melatih usahawan digital di Perak,"katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian selepas mewakili Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa pada Majlis Penyampaian Watikah Pelantikan Pengerusi PEDi dan Taklimat Telekomunikasi Bersama Pengguna Negeri Perak di sini hari ini. 

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Perak, Khairul Shahril Mohamed.

Katanya pelantikan Pengerusi PEDi amat penting kerana memberi impak kepada peranan dan hala tuju PEDi dalam merealisasikan hasrat untuk merancakkan ekonomi digital setempat menerusi penglibatan lebih ramai masyarakat luar bandar.

Selain itu, katanya sebanyak 345 unit Peranti Komuniti telah diagihkan kepada 23 PEDi di seluruh negeri untuk kegunaan anggota komuniti dalam menggalakkan pengalaman kebolehgunaan pendigitalan.
Share this article
Follow