
Q&A/Part 3 (31 March 2021) 

 

INVITATION TO REGISTER INTEREST AND SUBMIT A DRAFT UNIVERSAL SERVICE PLAN AS A 

UNIVERSAL SERVICE PROVIDER UNDER THE COMMUNICATIONS AND MULTIMEDIA 

(UNIVERSAL SERVICE PROVISION) REGULATIONS 2002 FOR THE INSTALLATION OF NETWORK 

FACILITIES AND DEPLOYMENT OF NETWORK SERVICE FOR THE PROVISIONING OF 

BROADBAND ACCESS SERVICE DELIVERY THROUGH SATELLITE CONNECTIVITY AT THE 

UNIVERSAL SERVICE TARGETS UNDER THE USP INITIATIVE 

 

Questions & Answers  
 

No. Question
s 

Answers 

1 Clause 1.3 
There may be some population movements/shifts between the 
period of the submission of the Draft USP and the 
award/(installation & commissioning) of the UST. This may also have 
occurred prior to the survey of the sites. 
 
If the population has shifted and the coverage is no longer required 
within the pre-defined UST, can the Service Provider propose an 
alternate site? 

 
From the site survey undertaken by the Commission in Q4/2020, all 
locations are populated areas. As specified in subparagraph 1.3 of 
the Invitation, no change of location(s) is permissible. From the site 
survey undertaken by the interested licensee, if it is found that there 
are locations which are no longer populated, the Interested 
Licensee may substantiate its findings with clear evidence of the 
same in its proposed draft plan.   
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2 Clause 1.3 
If there is already cellular coverage i.e. 2G/4G/LTE in the vicinity of 
the UST, will the site still require the service or would the 
Commission propose an alternative site in replacement? Can the 
Service Provider propose an alternate location for the Commission’s 
consideration in this case? (this could happen prior to submission or 
even after award as there are on-going network expansion works by 
the Telcos) 

 
As specified in subparagraph 1.3 of the Invitation, no change of 
location(s) is permissible. Any change of location will be considered 
and assessed later, between the Commission and the designated 
universal service provider (successful winner of this tender 
exercise).  

3 Clause 2.1.1 
If there is existing communications/power infrastructure that were 
prior deployed by the bidder at any UST, can the CAPEX/OPEX still 
be claimable to support this USP? 

 
No, no claims are permissible for the deployment of any 
infrastructure at the said location(s) prior to the commencement of 
this project, for both CAPEX and OPEX. All claims made must be 
prospective, not retrospective in accordance with the USP 
Regulations 2002. 
 

4 Clause 2.1.3 
Is the fair usage policy and enforcement mechanism for each 
location expected to be proposed based on either (i) individual 
users, (ii) each UST or (iii) overall project design? 

 
The fair usage policy is for individual users. The desired outcome is 
for the people at each location to enjoy continuous service 
provisioning at the required speed, as specified in the Invitation. 
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5 Clause 3.6(3) & 13.1 
While the Service Provider is expected to use all reasonable efforts 
to obtain all the necessary approvals from the local authority or 
other relevant authorities before commencing the Project, this is 
beyond control i.e. with JAKOA (agreement can only be signed on 
with the respective authorities after award). 
 
a) If the Service Provider is unable to obtain the necessary approval 

for the site, can this UST be excluded or could the Service 
Provider propose an alternative site for the Commission’s 
consideration? 
 
 
 
 
 
 

b) Would the Commission be willing to provide reasonable support 
to the service provider including any form of supporting 
document to ease approval process from local authority or any 
other relevant authorities? 

 
 
 
 
 
 
 
a) The Designated Universal Service Provider is expected to be 

capable and competent in managing issues of this nature, which 
are foreseeable in projects that concern infrastructure 
deployment and land acquisition/leasing. This is its responsibility 
as a designated universal service provider. The Commission will 
not respond to hypothetical concerns.  These matters will be 
addressed they surface in the course of the project.  

 
b) No, the Commission will not issuing any form of letter of support 

to the designated universal service provider. Issues that arise can 
be highlighted to the Commission, but the Commission wishes to 
emphasise that the onus in handling this matter is on the 
Designated Universal Service Provider. These issues are not 
unique to USP initiatives, and service providers are expected to 
find ways to handle such matters. 

 

6 Clause 3.6 (6) 
Some of the UST population live in geographically dispersed housing 
conditions. If more than one installation is required to support the 
coverage requirements of an individual UST, would this be 
considered an additional “site”? 

 
Yes, the additional installation of network service equipment will be 
considered as additional site, within the same location in the same 
UST. 



Q&A/Part 3 (31 March 2021) 

No. Question
s 

Answers 

7 Clause 3.6(10) 
After contract expiry, if the contract is not extended by the 
Commission, is the Service Provider allowed to continue operating 
the Sites on a self-sustainable basis? 

 
Yes, the service provider can continue to operate this service 
commercially without any funding from the USP Fund, if the project 
tenure is not extended.  
 

8 Clause 37.1 
Under the defined Broadband Access Services, Internet access 
delivery to the end user was to be at an average speed of 35Mbps 
in each UST. However in 3.7.1 it is mentioned that the average speed 
is applicable to individual users. 
 
Can the Commission please help clarify the requirement to deliver 
the 35Mbps average speed is measured at individual UST’s or on a 
per user basis? 

 
The average speed is 35Mbps per user. 

9 Clause 3.10 
Due to the nature of the satellite service, can Service Provider 
propose the exclusions to the continuous service i.e. due to sun 
outage etc?  

 
No, this is not acceptable to the Commission. The designated 
universal service provider is expected to manage and ensure 
continuous and uninterrupted power supply. You are advised to 
propose a backup solution. 
 

10 Clause 3.16 
Can the Commission confirm that the responsibility to 
replace/repair the equipment that has been vandalized is limited to 
the equipment provided by the Service Provider under this RFP? 

 
Yes, the responsibility to replace/repair is only for the equipment 
installed pursuant to the project under this Invitation. 

11 Clause 3.20.2 
 
a) Can the Commission please confirm that the reference to an 

Operational Period of five (5) years should be two (2) years 
instead as defined as the tenure of this USP?  

 
 
a) The operational period for this project is for 2 years. Please 

refer to subparagraph 1.5, 3.20 and Appendix 3-OPEX of the 
Invitation. 
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b) Can the Service Provider submit the audited income & expense 

statement for the entire project instead of individual sites?  
 
c) Can we have the format of the audited income & expense 

statement?  
 
 
d) What is the basis of preparation (cash or accrual basis) for the 

audited income & expense statement? 
 

e) For the operational costs, to what level of detail is required?  
 
f) Could we request for the audited income & expense statement to 

be submitted within 180 days of the calendar year instead?  
 

 
b) No, it is not permissible. The audited income and expense must 

be submitted for all locations, in each particular cluster. 
 
c) The Commission will advise the designated universal service 

provider on the form and format required for the submission of 
the audited income and expenses later.   

 
d) Our response to item (c) applies here.  

 
 

e) Our response to item (c) applies here. 
 
f) No, it is not possible. The audited income and expense must be 

submitted to the Commission within 90 days as specified in the 
Invitation, which is a legally binding document. 

 
 

12 Clause 4.1.1(b) 
 
a) To substantiate the partnership arrangement between the 

Licensee and ASP holder, would it require a new agreement for 
this project or can an existing contract between both parties be 
used to provide the evidence of partnership? 
 
 
 
 
 

 
 
a) It is acceptable to provide the existing contract, between the 

designated universal service provider and an ASP(C) licensee, if 
the contract allows the interested licensee to provide the 
provisioning of internet access services, should you win this 
tender. Otherwise, please provide a new partnership 
arrangement – it can be in the form of a legally binding 
agreement, or a memorandum of understanding between the 
relevant parties. Ensure that the party you collaborate with is 
licensed to provide Internet Access Services under its ASP(C) 
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b) Can the Commission provide a specific template of the 
partnership agreement required? 

 
c) Can the Service Provider furnish the certified true copy of the 

partnership agreements to the Commission within one hundred 
twenty (120) days from the commencement date of this Project? 

licence. Please be reminded that the successful designated 
universal service provider will have to produce a legally binding 
agreement within 120 days from the commencement date of 
the project. 

 
b) No, this is something you will have to do at your end, and should 

be conversant in handling as a business entity.  
 
c) Yes, it is acceptable to furnish a certified true copy of the 

agreement. As specified in subparagraph 3.11, the partnership 
agreement must be signed and duly stamped between the 
relevant parties. 

 

13 Clause 15.1.3 
Will MCMC consider resorting to a claim under a breach of contract, 
in lieu of an indemnity? 

 
A USP project isn’t a  mere contract. It is a project administered 
under a regulatory instrument issued under the USP Regulations 
2002. The actions that the Commission can take are those that fall 
within its remit under the Communications and Multimedia Act 
1998 and the USP Regulations 2002, all other subsidiary legislation 
and instruments issued by it.   

14 Clause 17.1 
Will MCO be considered an FM event? At some locations, local 
authorities/district officers/heads of villages have resorted to 
imposing their own access controls and this would affect the 
deployment plan and also support and maintenance works during 
the Operational Period. 

 
No, the movement control order (MCO) is not considered as force 
majeure under this Invitation. Telecommunications services are 
essential services. 
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15 Clause 18.3 
As the project deployment is expected to be done over a period of 
four (4) months as stipulated in the project timeline, would the 
performance bond tenure of twelve (12) months commence from 
the handover/delivery of the final site?  

 
As specified in subparagraph 18.3, the Performance Bond will 
commence from the commencement date of the project, not from 
the handover/delivery date. 

16 Cluster C03 – C05 
Is it a pre-requisite for the Service Provider to be also registered with 
SMA for deployment of sites within Sarawak?  

 
No, it is not a prerequisite under this Invitation. However, the 
designated universal service provider is required to adhere to all 
local laws and regulations which are legally binding in any State. 

17 Cluster C06 
Some of the sites listed out include private land area (plantations, 
farms, land and sea tourism attractions, army camps, research 
centres) and also tourist areas i.e. resorts/islands who are mainly 
foreigners. Is the free internet access service expected to be 
extended to these population as well?  
 

 
Yes, that is correct.  

18 Cluster C06 
There is a site called Blue Ring (BWA_803). This area is a coral reef 
and protected marine park and there is no land area to install any 
communications equipment.  
 
a) Is there an alternate location to install for this UST?  

 
b) Who is the appropriate authority in this area? 

 

 
 
 
 
 
a) As specified in subparagraph 1.3 of the Invitation, no change of 

location(s) is permissible. 
 
b) This is your task to find out as an Interested Licensee.  
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19 Appendix 4, Section B3 

1) Can the Service Provider propose changes to this network 
dimensioning for the Commission's consideration?  
 
 

2) Is there a specific measurement matrix that will be used to 
determine the average speeds of 35Mbps or is the Service 
Provider able to propose for the Commission's consideration?  

 
3) Under the defined Broadband Access Services, Internet access 

delivery to the end user was to be at an average speed of 
35Mbps in each UST. However, in the table under this section, 
it is referring to average 35Mbps per user instead.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1) No, this is not acceptable to the Commission. The specified 

network dimensioning under this project is final. 
 
 

2) The Commission will advise the relevant designated universal 
service provider on this matter. 
 
 

3) The average speed is 35Mbps per user, as specified in item (e) 
Interpretation, subparagraph 3.7.1 and Appendix 4: Section B3 
of the Invitation. 

 


