

PROGRAMME AGEN	DA - DAY 1			
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	
8.30 - 9.00am	Registration		30 mins	
9.00 - 9.20am	Opening Address		20 mins	
9.20 - 9.30am	Group Photo Session		10 mins	Learning Objectives – Acquired sound Understanding on;
9.30 - 10.00am	Pre-Assessment Test		30 mins	Participants will take a pre-assessment MCQ test to benchmark their current skills & knowledge in LTE
10.00 - 10.30am	Topic 1 – Introduction	Prof Tharek	30 mins	<ul> <li>The market for mobile broadband</li> <li>What is 4G?</li> <li>Course introduction &amp; schedule</li> <li>Learning outcomes</li> </ul>
10.30 – 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00am – 1.00pm	Topic 2 – Background to LTE	Prof Tharek	120 mins	<ul> <li>&gt; 3GSM Mobile Network Evolution</li> <li>&gt; 3GPP standardisation process</li> <li>&gt; Rationale for LTE</li> <li>&gt; LTE frequency spectrum &amp; licensing</li> <li>&gt; LTE and LTE Advanced</li> <li>&gt; LTE vs HSPA+</li> <li>&gt; LTE release features</li> <li>&gt; System key features</li> </ul>
1.00pm – 2.00pm	Lunch		60 mins	<ul> <li>System key features</li> </ul>



PROGRAMME AG			<u></u>	
2.00 – 3.30pm	Topic 3 – LTE Network Architecture	Prof Tharek	90 mins	<ul> <li>Overview of LTE network architecture</li> </ul>
				The Evolved Packet System (EPS)
				The E-UTRAN radio access network
				The Enhanced Packet Core (EPC)
				Principal components: eNodeB, MME, S-GW and P-GW
				Network interfaces
				Interconnect to 3G/UMTS and GSM/GPRS
3.30 – 4.00pm	Tea Break		30 mins	
4.00– 5.30pm	Lab Session 1 – Introduction & Tour	Prof Tharek +	90 mins	<ul> <li>Overview of equipment</li> </ul>
	of LTE Lab Ecosystem			Key LTE related functions of the FSQ, SMU and CMW
		Dr Leow		Walkthrough of the FSQ and SMU features & menus
				Walkthrough of the CMW features & menus
				Scope of testing possible



Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquired sound Understanding or
8.30 - 10.30am	Topic 4 – LTE Air Interface	Prof Tharek	120 mins	Review of FDMA
				Introduction to OFDM and OFDMA
				Differences between OFDM & OFDMA
				Multi & single carrier usage
				OFDMA carrier usage
				<ul> <li>OFDMA and Intersymbol Interference (ISI)</li> </ul>
				> OFDMA and Doppler effect
10.30 – 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00 - 1.00pm	Topic 4 – LTE Air Interface (continues)	Prof Tharek	120 mins	<ul> <li>OFDMA usage in the LTE downlink</li> </ul>
				Peak to Average Power Ratio (PAPR)
				SC-FDMA overview
				Comparison of SC-FDMA and OFDMA
				SC-FDMA in the LTE uplink
				Transmitter & receiver RF requirements
1.00– 2.00pm	Lunch Break		60 mins	
2.00 – 3.30pm	Lab Session 2 – LTE Channel Signal	Prof Tharek	90 mins	Generation of LTE OFDMA signals
	Generation	+ Dr Leow		OFDMA LTE downlink
		DI LCOW		SC-FDMA LTE uplink
				Exploration and modification of OFDMA parameter



LTE Technology LTE Lab, Wireless Communication Centre

Faculty of Telecommunication Centre, UTM Skudai, 1-5 October 2012 (5 Days)

PROGRAMME AGENDA - DAY 2					
3.30 – 4.00pm	Tea Break	30 mins			
4.00 – 5.30pm	Lab Session 3 – LTE Channel Signal	90 mins > Key LTE radio network measurements			
	Analysis	Measurement & analysis of OFDMA signals			
		Power measurements			
		<ul> <li>Spectral flatness measurement</li> </ul>			
		<ul> <li>Signal quality</li> </ul>			
		Analysis of the subcarrier & symbols			
		Comparison between OFDMA & SC-FDMA			



PROGRAMME AG	PROGRAMME AGENDA - DAY 3					
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquired sound Understanding on;		
8.30 - 10.30am	Topic 5 – LTE MIMO Antenna Syste	ms	120 mins	Participants will acquire sound understanding on:		
				Review of antennas		
				Diversity & signal de-correlation		
				Principles of MIMO		
				Space Time Coding & Spatial Multiplexing		
				Downlink/Uplink MIMO in LTE		
				Single user & Multi-user MIMO		
				Array antennas		
				Beam forming		
10.30– 11.00am	Tea Break		30 mins			
11.00 - 1.00pm	Lab Session 4 – LTE device MIMO		120 mins	Participants will acquire sound understanding on:		
	analysis			<ul> <li>Generation of 2x2 MIMO antenna signals from a single base station</li> </ul>		
				Diversity gain		
				Increased data rate with spatial multiplexing		
				Comparison of diversity gain & multiplexing gain		
				Downlink MIMO operation		
1.00 – 2.00pm	Lunch Break		60 mins			



PROGRAMME AG	ENDA - DAY 3		
2.00 – 3.30pm	Topic 6 – LTE Physical Layer Operation	<ul> <li>Network in</li> <li>TDD and FI</li> <li>The LTE fra</li> <li>Resource b</li> <li>Reference</li> <li>Resource n</li> <li>Synchronis</li> <li>Power mar</li> <li>Handover o</li> <li>Mobile dev</li> <li>Measurem</li> </ul>	signals & channel estimation management & allocation policies sation nagement
3.30 – 4.00pm	Tea Break	30 mins	
4.00 – 5.30pm	Lab Session 5 – LTE Physical Layer Operation	<ul> <li>Analysis of</li> <li>Resource b</li> <li>Reference</li> <li>LTE synchrometry</li> <li>Power mean</li> <li>Emulation</li> <li>Mapping on</li> <li>Analysis of</li> </ul>	signals ronization asurements of multipath channel of modulation & coding schemes based on radio quality f modulation constellation diagrams ormance (EVM & frequency errors)



PROGRAMME AG	ENDA - DAY 4			
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquired sound Understanding on;
8.30 - 10.30am	Topic 7 – LTE Radio Protocol Op	eration	120 mins	Participants will acquire sound understanding on:
				Radio protocol architecture
				Separation of user & control plane
				The Medium Access Control (MAC) layer
				The Radio Link Control (RLC) layer
				Acknowledgements & retransmission
				Header compression
				The Packet Data Convergence Protocol (PDCP) layer
				Radio Resource Control (RRC)
10.30 – 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00- 1.00pm	Topic 8 – LTE Connection Life Cy	cle	120 mins	Participants will acquire sound understanding on:
				Network interfaces & protocols
				EPS mobility management
				EPS session management
				Handovers & intersystem changes
				Quality of service framework
				Packet connections
				Security framework
				<ul> <li>Example connection: Circuit switched fallback solution for voice over LTE</li> </ul>
1.00– 2.00pm	Lunch Break		60 mins	



2.00– 3.30pm	Lab Session 6 – LTE Connection Life	90 mins	Participants will acquire sound understanding on:
	Cycle Analysis		LTE connection life cycle
			LTE radio channel analysis
			Monitoring & analysis of control channels
			eNodeB configuration & signaling
			VE configuration & signaling
3.30 – 4.00pm	Tea Break	30 mins	
4.00 – 5.30pm	Lab Session 7 – LTE Application	90 mins	Participants will acquire sound understanding on:
	Analysis		LTE application real-time demonstration: Video streaming and VoIP
			LTE application non-real-time demonstration: web access
			Inter-RAT and Intra-RAT handover demonstration



PROGRAMME AGEND				
	DA - DAY 5			
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Acquired sound Understanding on;
8.30 - 10.30am	Topic 9 – Introduction to LTE Advanced		120 mins	<ul> <li>The IMT-Advanced process</li> <li>LTE-Advanced system capabilities</li> <li>LTE-Advanced features</li> <li>Summary of LTE-Advanced test equipment features</li> </ul>
10.30 – 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00– 12.00pm	Conclusions, Summary and Q&A		60 mins	<ul> <li>Summary of learning outcomes</li> <li>LTE test &amp; measurement</li> <li>Regulatory issues &amp; challenges</li> <li>Global LTE market</li> <li>LTE market in Malaysia</li> </ul>
12.00 - 12.30pm	Post Assessment Test		30 mins	Participants will take a MCQ test to assess their skills & knowledge developed throughout the training
12.30- 1.00pm	Certificate Presentation		30 mins	
1.00pm	Programme End			