

Fundamentals of Antennas & Propagation Wireless Communication Centre, UTM Skudai July 02-04, 2012

PROGRAMME AGENDA - DAY 1TimeModule/ActivityTrainerDurationLearning Objectives - Participants will acquire sound understanding on:8.30am - 9.00amRegistration30 mins9.00am - 9.20amOpening Address20 mins9.20am - 9.30amGroup Photo Session10 mins9.30am - 10.30amTopic 1: Introduction To Antenna properties of antenna)Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin60 mins10.30am - 11.00amTee Break30 mins11.00am - 1.00pmTee Break30 mins11.00am - 1.00pmTee Break30 mins12.00pm - 2.00pmLunch60 mins1.00pm - 2.00pmLunch60 mins1.00pm - 3.30pmTopic 2 - HF, VHF and UHF AntennasDr. Muhammad Ramlee KamrudinThe type and design of antennas for Radio Frequency (Freq. 1GHz) widely being used for Radio Ramlee Kamrudin1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee KamrudinThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq. 1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee KamarudinAntenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.5.30pmEnd of Day 1End of Day 1So mins					
8.30am - 9.00amRegistration30 mins9.00am - 9.20amOpening Address20 mins9.20am - 9.30amGroup Photo Session10 mins9.30am - 10.30amTopic 1: Introduction To Antenna (Definition, function, network and properties of antenna)Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin60 minsAntenna function and properties will aide understanding of antenna behaviors.10.30am - 11.00am 11.00am - 1.00pmTea Break30 mins10.30am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF Antennas Colopm - 2.00pmDr. Muhammad Ramlee Kamarudin30 mins1.00pm - 2.00pm 2.00pm - 3.30pmLunch60 mins3.30pm - 4.00pmTopic 3 - Microwave Antennas Ramlee Kamarudin90 minsThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq >1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2 Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsAntenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	PROGRAMME AGENDA	A - DAY 1			
9.00am - 9.20amOpening Address20 mins9.00am - 9.20amGroup Photo Session10 mins9.20am - 9.30amGroup Photo Session10 mins9.30am - 10.30amTopic 1: Introduction To Antenna (Definition, function, network and properties of antenna)Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin60 minsAntenna function and properties such as return loss, radiation pattern, gain and others. Knowledge of antenna properties will aide understanding of antenna behaviors.10.30am - 11.00amTea Break30 mins11.00am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF Antennas Ramlee KamarudinDr. Muhammad Ramlee Kamarudin120 mins1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave Antennas Ramlee KamarudinDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins Ramlee KamarudinThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq > 1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.	Time	Module/Activity	Trainer	Duration	
9.20am - 9.30amGroup Photo Session10 mins9.30am - 10.30amTopic 1: Introduction To Antenna (Definition, function, network and properties of antenna)Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin60 minsAntenna function and properties such as return loss, radiation pattern, gain and others. Knowledge of antenna properties will aide understanding of antenna behaviors.10.30am - 11.00amTea Break30 mins11.00am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF Antennas Ramlee KamarudinDr. Muhammad Ramlee Kamarudin120 mins1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins Antenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	8.30am - 9.00am	Registration		30 mins	
9.30am - 10.30amTopic 1: Introduction To Antenna (Definition, function, network and properties of antenna)Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin60 minsAntenna function and properties such as return loss, radiation pattern, gain and others. Knowledge of antenna properties will aide understanding of antenna behaviors.10.30am - 11.00am 11.00am - 1.00pmTea Break30 mins10.30am - 11.00pmTea Break30 mins11.00am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin120 mins1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins	9.00am - 9.20am	Opening Address		20 mins	
(Definition, function, network and properties of antenna)Ramlee Kamarudinradiation pattern, gain and others. Knowledge of antenna properties will aide understanding of antenna behaviors.10.30am - 11.00amTea Break30 mins11.00am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF Antennas Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin120 mins Ramlee Ramle	9.20am - 9.30am	Group Photo Session		10 mins	
11.00am - 1.00pmTopic 2 - HF, VHF and UHF AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin120 minsThe type and design of antennas for Radio Frequency (Freq , 1GHz) widely being used for Radio and Television Broadcasting and Mobile Phone1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq > 1GHz) widely being used for Radio and Television Broadcasting and Mobile Phone3.30pm - 4.00pmTea Break90 minsThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq > 1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsAntenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	9.30am - 10.30am	(Definition, function, network and	Ramlee	60 mins	radiation pattern, gain and others. Knowledge of antenna properties will aide understanding of
Ramlee KamarudinFrequency (Freq , 1GHz) widely being used for Radio and Television Broadcasting and Mobile Phone1.00pm - 2.00pmLunch60 mins2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq > 1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 mins so minsAntenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	10.30am - 11.00am	Tea Break		30 mins	
2.00pm - 3.30pmTopic 3 - Microwave AntennasDr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsThe type and design of antennas for Microwave Frequency (Freq>1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN.3.30pm - 4.00pmTea Break30 mins4.00pm - 5.30pmTopic 3 - Microwave Antennas 2Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin90 minsAntenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	11.00am – 1.00pm	Topic 2 – HF, VHF and UHF Antennas	Ramlee	120 mins	Frequency (Freq , 1GHz) widely being used for Radio
Ramlee Kamarudin Frequency (Freq>1GHz) including WiFi, Bluetooth and WLAN. 3.30pm - 4.00pm Tea Break 30 mins 4.00pm - 5.30pm Topic 3 - Microwave Antennas 2 Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin 90 mins Points Antenna design at higher frequencies for broadcasting and satellite such as parabolic antennas.	1.00pm – 2.00pm	Lunch		60 mins	
4.00pm - 5.30pm Topic 3 - Microwave Antennas 2 Dr. Muhammad 90 mins Antenna design at higher frequencies for Ramlee Ramrudin Mateinas. Antenna design at higher frequencies for	2.00pm – 3.30pm	Topic 3 – Microwave Antennas	Ramlee	90 mins	Frequency (Freq>1GHz) including WiFi, Bluetooth
Ramleebroadcasting and satellite such as parabolicKamarudinantennas.	3.30pm – 4.00pm	Tea Break		30 mins	
5.30pm End of Day 1	4.00pm – 5.30pm	Topic 3 – Microwave Antennas 2	Ramlee	90 mins	broadcasting and satellite such as parabolic
	5.30pm	End of Day 1			



Fundamentals of Antennas & Propagation Wireless Communication Centre, UTM Skudai July 02-04, 2012

PROGRAMME AGENDA	- DAY 2			
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Participants will acquire sound understanding on:
8.30am - 10.30am	Topic 4 – Theory on Antenna Measurement and recent antennas design for Body Area Network	Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin	120 mins	The theory of antenna radiation pattern measurement and gain measurement and also introduction to advanced research works on Body Area Network
10.30am – 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00am - 1.00pm	 Topic 5 - Antenna Simulation and Measurements Basic antenna simulation and measurement such as S11 measurement 	Dr. Muhammad Ramlee Kamarudin	120 mins	Antenna design and simulation, fabrication and measurement. This session will involve hands-on antenna measurements.
1.00pm – 2.00pm	Lunch Break		60 mins	
2.00pm – 3.30pm	Topic 6 – Introduction of Smart Antenna System	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	90 mins	Theory and introduction to smart antenna systems and understanding of different types of smart antenna system such as switched beam smart antennas and adaptive array smart antenna.
3.30pm – 4.00pm	Tea Break		30 mins	
4.00pm – 5.30pm	Topic 7 – Smart Antenna System Simulation and Measurement	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	90 mins	Smart antenna design and simulation, fabrication and measurement. This session will involve hands- on antenna measurements.
5.30pm	End of Day 2			



Fundamentals of Antennas & Propagation Wireless Communication Centre, UTM Skudai July 02-04, 2012

PROGRAMME AGENDA	A - DAY 3			
Time	Module/Activity	Trainer	Duration	Learning Objectives – Participants will acquire sound understanding on:
8.30am - 10.30am	Topic 8 Introduction to Radio Communication systems, history and wireless data communication technologies. General terms on propagation.	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	120 mins	Introduction to Radio Communication System (RCS) and history, Wireless Data Communication Technology, frequency spectrum, and general terms on propagation.
10.30am - 11.00am	Tea Break		30 mins	
11.00am - 1.00pm	Topic 9 Propagation modes and discussion on LF, MF and VLF band use for communications.	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	120 mins	Briefly introduce on modes of propagation. Detail explanation on Ground Wave Propagation using LF, MF, and VLF band. Detail explanation on Sky Wave Propagation, signal refractions and the function ionosphere in delivering signals.
1.00pm – 2.00pm	Lunch Break		60 mins	
2.00pm – 3.30pm	Topic 10 Space Wave propagation. Factors that contribute to transmission impairment. Multipath solution.	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	90 mins	Detail explanation on space wave propagation. Discuss on transmission impairment caused by refraction, diffraction, scattering, attenuation, free space path loss, multipath etc. Introduce solution to multipath propagation.
3.30pm – 4.00pm	Tea Break		30 mins	
4.00pm – 5.30pm	Topic 11 Communication use in VHF, UHF and EHF bands. Safety issue on Radio Frequency application.	Assoc. Prof. Ir. Dr. Sharul Kamal Abdul Rahim	90 mins	VHF, UHF, SHF and EHF band use for communication. Fresnel Zones, radio attenuation and radio frequency safety precautions.
5.30pm	Programme Ends			