Media & Events

BERITA PALSU BANJIR: 21 INDIVIDU TELAH TAMPIL BERI KETERANGAN

10 Jan 2015
CYBERJAYA, 10 Jan -- Sejumlah 21 daripada 22 individu yang diminta tampil untuk membantu siasatan penyebaran berita palsu banjir di aplikasi pesanan dan laman sosial telah pun memberikan kerjasama kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC). Manakala, seorang lagi individu telah membuat temujanji untuk tampil memberi keterangan pada pertengahan bulan Januari 2015.
 
Individu-individu tersebut telah tampil untuk memberi keterangan di pejabat MCMC di Cyberjaya, Pejabat Wilayah MCMC dan balai polis. Mereka mula tampil secara berperingkat bermula pada 29 Disember 2014 hingga ke hari ini. Semua kes akan diperkemas dan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.
 
MCMC sentiasa bekerjasama dengan pihak polis untuk menyiasat sepuluh kes berita palsu banjir yang dikenal pasti. Pihak polis juga telah menahan seorang individu empat hari lalu di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana disyaki menyebarkan berita palsu banjir. Jika sabit kesalahan, dia boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau hukuman penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya. 
 
Masyarakat umum dinasihati agar tidak bertindak dengan emosi dan menyebarkan berita yang belum ditentukan kesahihannya atau memapar semula berita tanpa usul periksa. 
Share this article
Follow