Did you know?

'Klik Dengan Bijak' is the programme designed to inculcate the culture of positive use of the Internet that is based on the 

 principles of the Rukun Negara amongst Malaysian users.

The logo or tagline used serves as a reminder to users to be careful and to think before they access and use the Internet.


The National Postal Strategy sets out a roadmap for the Malaysian postal and courier sector 


to maintain the relevance of the sector in the overall development of the nation.

Register of Assignments

Magic Map

Want to know what's around you? Check out Magic Map

Event Calendar

  • MCMC
  • KKMM
  • MCMC Regional
  • Public Holidays

Rebat RM200 beli telefon mula Selasa

Permohonan boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian

Kuala Lumpur: Belia berusia di antara 21 dan 30 tahun boleh memohon rebat RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar berdaftar mulai Selasa depan.

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi, berkata permohonan di bawah Pakej Komunikasi Belia itu boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Mereka yang mampu memiliki telefon berharga RM500 sebenarnya bukanlah kategori yang dihasratkan atau pasaran sasaran," Mohamed Sharil Tarmizi, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

“Skim itu berasaskan siapa cepat dia dapat dan khas bagi 1.5 juta belia yang layak yang boleh mendapatkan telefon pintar itu selagi stok masih ada,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mohamed Sharil berkata, belia yang layak menikmati rebat RM200 itu boleh membeli telefon pintar 3G terpilih berharga sehingga RM500 daripada pengedar terpilih dan ejen yang dilantik penyedia perkhidmatan.

"Tujuannya ialah untuk memperluaskan insentif itu merangkumi belia berpendapatan rendah yang masih belum menggunakan telefon pintar dan tidak mampu untuk menaik taraf telefon lama 2G mereka kepada telefon pintar 3G yang asas.

"Mereka yang mampu memiliki telefon berharga RM500 sebenarnya bukanlah kategori yang dihasratkan atau pasaran sasaran," katanya.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan rebat RM200 sekali saja bagi pembelian telefon pintar 3G kepada 1.5 juta belia yang layak menerusi Pakej Komunikasi Belia ketika membentangkan Bajet 2013.

Dengan rebat itu, mereka dijangka membayar tidak lebih daripada RM300 untuk memiliki sebuah telefon pintar 3G baru, katanya sambil menolak dakwaan had RM500 adalah rendah kerana ada lebih 20 model telefon berjenama yang dilengkapi kemudahan 3G.

"Syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan operator rangkaian maya mudah alih akan menawarkan tidak lebih daripada lima dan mungkin sehingga 10 atau 12 model di bawah inisiatif itu menerusi kedai pengedar mereka.

"Oleh itu, belia seharusnya mencari logo 'Pakej Komunikasi Belia' yang akan dipaparkan pada kain rentang di kedai itu atau boleh menyemak laman web penyedia perkhidmatan bagi mendapatkan senarai telefon pintar dan kedai pengedar yang mengambil bahagian," katanya.

Beliau berkata, berdasarkan kajian SKMM, lebih 90 peratus pengguna berada dalam segmen prabayar tetapi syarikat telekomunikasi hanya menyediakan insentif telefon bimbit bagi kontrak pasca bayar.

Sementara itu, Mohamed Sharil berkata, pemilik perniagaan kecil berumur 18 hingga 65 tahun boleh mula memohon geran RM1,000 menerusi 'Get Malaysian Business Online' mulai Selasa depan (1 Januari), juga dengan mendaftar dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Beliau berkata usahawan kecil yang mendaftar di laman web dan memenuhi semua terma serta syarat akan menerima geran RM1,000 daripada SKMM yang akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tempatan pemohon yang berjaya.

Share this article

Associate

It is the quality of the human capital that will determine if we can meet our aspirations of achieving a high value, and high income, economy by 2020. As we progress towards becoming a developed nation, we must do our part to equip fellow Malaysians with the skills and knowledge to succeed as a productive member of the knowledge-led economy.

Associate Links :

The listed links are for MCMC Staff ONLY

Industry

Malaysians are now more exposed to the various media platforms than in previous years. As the authority and custodian of the Communications and Multimedia Act 1998, Postal Services Act 2001 and Digital Signature Act 1997, the Commission’s functions and responsibilities are becoming increasingly more apparent and significant.


Back To Top